10x eerste hulp bij bekkenklachten
On
Deze blog heb ik al heel lang klaarstaan, maar vergeten te delen. Oeps! Omdat ik na deze zwangerschap helaas behoorlijk veel ervaring heb met bekkenpijn, wil ik mijn tips alsnog delen. Mocht jij hier last van hebben, wie weet heb je iets aan mijn blog! Zelf nog goede tips? Let me know!
Bekkenklachten..
Wat is dat vreselijk.. het verweken van je bekken. Ja volkomen noodzakelijk natuurlijk, maar wat kan je er een pijn aan ondervinden zeg! Helaas met Lars veel last van gehad en nu met baby nummer 2 al heel vroeg. Ik liep met 14 weken met heel veel last rond. Tja en dan? Deze corona tijd maakt het allemaal niet makkelijker, want (er was) geen fysio.. Nu had ik gelukkig al wel iets kennis van de pijn en kon ik alvast wat maatregelen treffen.. Wat hielp en helpt mij? (Aangevuld met tips en ervaringen nu ik wel weer naar de fysio mag!)
10x eerste hulp bij bekkenklachten
1. Bekkenfysio
Allereerst altijd (als het kan) contact zoeken met de bekkenfysio. Je verloskundige kan een goede aanraden. Zij helpt je goed op weg en kan misschien wel voorkomen dat je veel pijn houdt! Je krijgt tips, persoonlijk advies en oefeningen mee. Moet er wel bij zeggen: luister goed naar je gevoel of deze fysio het is. Bij Lars had ik een prima fysio, maar nu eentje die echt veel meer verstand ervan heeft. Waar mijn gevoel beter is en die mij meer tips en oefeningen meegeeft. Erik Jan kon ook een keer mee. Ze dacht met ons mee en maakte het voor hem inzichtelijker. Kan fijn zijn!
2. Koop een yoga bal!
Dit verlicht de klachten zo erg. Zeker met een spelende peuter ideaal. Je zit dichtbij de grond, enigszins comfortabel en je kan meteen wat oefeningen doen. Top combi. Heb je hem nog niet? Kopen die hap! Kijk trouwens wel even goed welke maat je bij jouw lengte nodig hebt. Dit verschilt enorm namelijk!
Sowieso zijn er goede oefeningen te vinden (op YouTube) die je met zo’n bal kan doen tijdens je zwangerschap.
3. Grijpstok
Bukken is drama, dus als je dat kan vermijden.. Voel je je misschien wel een oma, maar veel beter voor je bekken! Haha.
4. Geen traplopen enz..
Traplopen, bukken, tillen, stofzuigen? Allemaal niet doen! Of zo min mogelijk. Dat vermindert je klachten aanzienlijk. Pas echt op met huishoudelijke taken! Ik mag zelf maximaal twee dingen doen (naast verzorging Lars), wat een uitdaging is. Een vaatwasser (voor mij al te laag) uitruimen, of speelgoed opruimen, telt al als activiteit..
5. Leen, of koop een stakruk
Die kan je gebruiken tijdens het koken, of strijken. Heel fijn en zeker omdat je minder lang hoeft te staan. Eventueel gaan zitten met strijken kan natuurlijk ook, of in delen koken.
6. Bekkenband
Als de bekkenfysio het goed vindt! Met ‘slenteren‘ heb ik deze echt nodig. Extra ondersteuning en stabiliteit.. maar je bekken moeten dit eerst zelf proberen te fixen natuurlijk!
7. Slaap met een kussen(tje) tussen je benen
Hierdoor ondersteun je je bekken. Het ligt in elk geval een stuk stabieler en je houding blijft ook beter. Zelf heb ik ook een kussentje (Doomoo Belly heet het) onder mijn buik. Die geeft steun aan mijn buik (hangt het niet zo aan de banden). Met die twee dingen kan ik redelijk slapen.. Ik begon trouwens met een klein kussentje, maar die verschuift. Beter is het om een groter (normaal) kussen tussen je benen te hebben! Ligt nog stabieler. Zeker als je klachten erger worden.
8. Warme kruik, of kersenpit
Als je die tussen je benen, bij je bekken legt, kan dit zoveel verlichting geven. Deze tip kreeg ik pas en wat helpt dat! Sommige mensen houden van een bad nemen en ook die warmte schijnt te helpen. In combinatie met mijn lage bloeddruk, is dit niet mijn manier. Wie weet voor jou wel! Anders de kersenpit!
Soms word je ook heel stijf bij je heupen. Dit komt doordat je bekken overbelast is en dat is echt een ramp als je wilt slapen. Ik moet twee oefeningen doen (liggen en je benen uit elkaar laten vallen en oefening twee is je benen kort en lang maken). Dit helpt wel iets. Als ik daarna een kersenpit op mijn heup leg, geeft dat ook verlichting. De warmte helpende spieren te ontspannen.
9. Rust!
Geheel logisch eigenlijk, maar neem genoeg rust! Ik merk dat mijn lichaam in een zwangerschap heeeel veel rust nodig heeft, dus moet ik die nemen.. Doorgaan heeft natuurlijk extra veel pijn als gevolg, want dan ga je steeds over je grens heen. Echt doen dus!
Mocht je wel willen zitten op de bank (als rustmomentje) en lukt die niet zo? Dan kan een speciaal kussentje in je rug ook helpen. Je zit dan meteen in een goede houding!
10. Top tip van mijn bekkenfysio
Op je rug op bed gaan liggen, je benen wat optrekken, voeten tegen elkaar aan zetten en dan rustig je knieën naar buiten laten vallen. Zover als je kan. Dit twee keer per dag, 10 herhalingen per keer. Dan komt er een bepaald stofje vrij, wat goed is. Verder het liefste twee keer per dag ong een half uur echt rust nemen. Niet te lang, zodat je lichaam niet in de slaap/rustmodus komt, maar gewoon even. Dit kreeg ik als tip van de bekkenfysio en het heeft mij enorm geholpen. Check het altijd wel even bij je fysio voor de zekerheid, want ik ben geen expert natuurlijk! Ik vertel wat mij hielp en uitproberen kan naar mijn idee geen kwaad..
Nu ik veel meer pijn krijg/heb en ik dus eigenlijk steeds over mijn grens heen ga, moet ik het volgende doen. (Die grens bereik je heel snel met een rondhuppelde peuter!)
Een week bijhouden hoelang ik kan staan, lopen en zitten. Daarna kijken wat gemiddeld kan, daar iets onder gaan zitten en dat als richtlijn vasthouden. Ik mag niet langer dan 15 min lopen, 10 min staan en 20 min zitten. Dit is mijn max. Daarna moet ik een kwartier gaan rusten, dus echt liggen! Dan nogmaals dat riedeltje en tussen de middag moet ik een half uur, tot een uur volledig rusten. Dit is dus per persoon verschillend en kan het beste in overleg met je bekkenfysio gedaan worden! Maar aan deze tip/stap heb ik zelf veel.
Wat doen jullie tegen bekkenpijn? Wat is jouw gouden tip?
Liefs,
Volg je me al op Bloglovin’, Facebook en Instagram