Blog #40: Zwangerschapscursussen: wat kozen wij?
On
Hi lieve allemaal,
Iets later dan gepland, maar het is tijd voor een nieuwe blog. Deze ochtend een blog en vanmiddag een plog online. Vandaag vertel ik over de zwangerschapscursussen die wij hebben gevolgd.
Er komt namelijk een heleboel op je af als het blijkt dat je zwanger bent. Je weet niet wat je allemaal te wachten staat. Bij de verloskundige en op internet vind je een heleboel informatie over cursussen en manieren waarop je je kunt voorbereiden. En dat is zoveel informatie.. Eigenlijk teveel! Vandaag vertel ik jullie wat wij hebben gedaan ter voorbereiding op de zwangerschap, bevalling en komst van Lars.
Zwangerschapsyoga
Zoals ik al eerder beschreven heb in een blog heb ik mijn hele zwangerschap (vanaf 14 weken) aan zwangerschapsyoga gedaan. Hier heb ik zowel tijdens mijn zwangerschap, als tijdens de bevalling veel aan gehad. De combinatie van sporten en ontspanning werkte super goed voor mij. Het oefenen en bewust bezig zijn met je ademhaling heeft nog het meeste opgeleverd. De zwangerschapsyoga was voor mij dus een goede voorbereiding op mijn zwangerschap en bevalling.
Wij kregen tijdens de lessen ook informatie over wanneer je bepaalde houdingen/ademhalingen zou kunnen gebruiken en ze gaf tips voor tijdens de bevalling. Ik zou het iedereen aanraden!
Open dag van het ziekenhuis
Het bezoeken van de verloskamers en de bijeenkomsten over alles omtrent de bevalling. Dit was voor mij het eerste moment (officieel tweede) dat ik me ging voorbereiden op de bevalling, zodat ik zeker wist dat ik de juiste informatie kreeg.
Op het internet zie je soms door de bomen het bos niet meer en word je soms bang van de verhalen die je leest (ik dan). Daarom luisterde ik naar de professionals, leerde ik over medicatie tijdens je bevalling en kreeg ik informatie over een medische bevalling (gewoon voor de zekerheid en rust voor mezelf). Ik raad zo’n open dag iedereen aan!
Waar ik vooral voor ging, was de rondleiding door de verloskamers (en afdeling). Zo kreeg je een beeld van een verloskamer en wist je een beetje hoe het eruit zag. Ik wilde sowieso graag in het ziekenhuis bevallen (moest achteraf ook) en vond het dus fijn om te zien waar mijn kleintje straks geboren ging worden.
Oh en wat super leuk was, waren de standjes beneden. Hier verkochten ze leuke kleertjes, speenkoorden en andere spulletjes die je nodig had voor je baby. Ook waren er standjes die je informatie gaven over eigenlijk alles voor tijdens je zwangerschap: babymassage, kraamzorg en een standje over het dragen van je kindje. Met andere woorden: alles wat je als mommy and daddy to be wilt weten. Je kunt je er zo een hele middag vermaken.
Informatie avond over het bevallen
Verder kozen wij voor een avond over de bevalling. Deze werd gegeven door onze eigen verloskundige. De informatie was dus betrouwbaar en dan hoorde ik hun verhaal graag! Zij vertelden ook wanneer je moest bellen en hoe de bevalling over het algemeen zou verlopen. Ondertussen konden we alle vragen en angsten met haar delen en zij gaf eerlijk antwoord. We kregen ook te horen wat je bijvoorbeeld in je geboorteplan kon zetten en na deze avond ben ik hier ook aan begonnen. Het idee dat mijn wensen vastgelegd werden vond ik fijn en met de informatie die ik gehad had kon ik dit ook wat beter doen. Binnenkort deel ik met jullie wat er in een (ons) geboorteplan stond, of kan staan.
‘Basis voor je baby’
Verder volgenden we ook een cursus met betrekking tot de eerste periode met je baby. We leerden over signalen die een baby geeft om iets duidelijk te maken en over spullen die je nodig had, maar we kregen ook praktische informatie. Hoe maak je een bedje op, hoe til je je kindje en hoe vind je een ritme met een baby.
De cursus bestond uit een kennisgedeelte en een praktijk gedeelte. Fijn en handig om zo alvast wat te kunnen oefenen. We moesten een keer oefenen met de Maxi Cosi (nog niet zo makkelijk), het opmaken van een bedje en het aankleden van je baby. Heel handig en een fijne houvast.
Na deze cursus dacht ik de basis inderdaad wel te hebben en dat gaf een fijn gevoel. Ik was er klaar voor. In de ‘echte’ praktijk brengen is natuurlijk een tweede en het voelt toch anders (blijkt), maar het begin is er. Wel was veel stof herkenbaar vanuit mijn opleiding (PABO), maar toch weer fijn om nogmaals te horen.
Toch is het iedereen aan te raden om een beetje basis te hebben. Echt heb je profijt van! Zelfs de mannen, haha.
Cursus borstvoeding
Vroeger riep ik altijd dat ik dat nooit zou willen: een baby die aan je borst drinkt. Ik ging voor flesvoeding (kunst dus). Naarmate de zwangerschap vorderde besloot ik dat ik het geven van borstvoeding misschien toch wel wilde gaan proberen. Op internet las je ook enorm veel verhalen, maar ik wilde ‘goede’ informatie over de voors en tegens voor het geven van borstvoeding. Is natuurlijk niet iets wat je zomaar even kiest. Om die reden schakelde ik een lactatiekundige in.
Wij zouden eerst ergens een cursus volgen, maar door te weinig aanmeldingen ging het niet door. Marlinda, onze lactatiekundige, besloot thuis langs te komen en ons persoonlijk informatie te geven. Super fijn en ik kon alles aan haar vragen. Ook kon ik mijn twijfel uiten en zij ging hier serieus mee om. Ik heb er erg veel aan gehad en door haar verhaal heb ik ook gekozen voor borstvoeding.
De voordelen wogen voor mij zwaarder dan de mindere kanten van het geven van borstvoeding. Voornamelijk de antistoffen en alles wat je je baby mee kunt geven vond ik erg belangrijk. Het leek mij een goede basis, al was kunstvoeding ook gewoon goed. Niet alleen borstvoeding is het beste voor je kindje. Soms lukt het geven van borstvoeding niet en dan is kunstvoeding een goede tweede optie. Ieder moet doen wat goed voelt en Marlinda gaf mij dit gevoel ook. Niks geen oordelen of gehamer op borstvoeding. Kies wat voor jou past.
Laat je, voor je een kindje krijgt, goed informeren over het geven van borstvoeding. Dan weet je al een beetje wat je kunt verwachten en dat gaf mij een zeker gevoel. Ik zou het zelf gaan proberen en lukte het niet, dan was dat ook prima. Dit is misschien nog wel de beste (met yoga) cursus geweest die ik heb gedaan. Binnenkort ben ik van plan de voor- en nadelen voor het geven van borstvoeding met jullie te delen.
Draagconsult
Toen Lars een weekje oud was, kwam een draagconsulent op bezoek. Zij had ons de zwangerschapscursus basis voor je baby gegeven en wij hadden alle vertrouwen in haar. Ze nam haar draagdoeken en draagzakken mee en daar gingen we. We pasten een aantal doeken die bij ons pasten en mochten er zelfs twee lenen. Zo konden we goed testen welk doek en week maat wij wilden hebben. Dit hadden we zelf nooit zo goed kunnen kiezen. Daarnaast kregen we informatie over het dragen. Een heel compleet consult.
Een tijdje later besloten we dat we, naast een draagdoek, ook een draagzak wilden hebben. We belden haar weer op, kregen advies over welke draagzak en mochten die ook weer uitproberen. Zo fijn dat we eerst de kans kregen om rustig te proberen. Ideaal!
Zwangerschapscursussen
Wij hebben heel veel gehad aan bovenstaande zwangerschapscursussen. Ik kreeg zelf trouwens ook nog behandelingen bij een bekkenfysio en daar heb ik ook veel aan gehad. Dus heb je last van je bekken? Trek snel aan de bel, want zij kan je enorm helpen en de pijn echt verzachten!
Welke zwangerschapscursussen hebben jullie gevolgd? En wat is jullie ervaring hiermee?
Bedankt voor het lezen en ik zie jullie graag vanavond weer voor een nieuwe plog. Deze keer nog een plog van mijn weekend en volgende week komt er een weekplog online! (UPDATE: de plog komt door omstandigheden morgen online!) Ik ben zo benieuwd wat jullie daar van gaan vinden. Mocht je mijn vorige plog gemist hebben? KLIK hier. En wil je wat meer lezen over de verloskundige? KLIK hier. Verder verscheen er afgelopen week een blog over de zes best gelezen artikelen en het verhaal van mama Jeannette.
Liefs,