Blog 38 De verloskundige: waar let je op en wat voor vragen stel je?
On
Hi lieve allemaal,
Op donderdag komt er altijd een persoonlijk verhaal online en vorige week vertelde ik jullie over mijn zwangerschap. Dit keer wil ik een iets informatievere blog schrijven. Ik wil jullie vertellen over de controles bij de verloskundige, waar je oplet bij het kiezen van een verloskundige en wat voor vragen je stelt. Lees je mee?
Een verloskundige kiezen!
We bleken net zwanger te zijn en het eerste wat ik die dag wilde regelen was een verloskundige. Als kip zonder kop zocht ik op internet naar verloskundige praktijken en besloot me gewoon aan te melden bij de praktijk waar ik dit ook meteen kon doen. Klik, klik en even wat gegevens invullen. Zo, dit was alvast maar mooi geregeld. Nou ja, mooi geregeld? Misschien had ik achteraf toch iets beter moeten kijken naar de praktijk waar ik me had aangemeld. Maar waar let je dan op?
Tips: waar let je op bij het kiezen voor een verloskundige?
- Kies een praktijk die bij jou lijkt te passen. Denk goed na over wat je zoekt/belangrijk vindt. Dit is lastig, want je hebt nog geen echte kennis van wat je wilt. Plus je bent zo enthousiast dat je je gewoon wilt aanmelden. Toch even goed kijken en nadenken wat je belangrijk vindt.
- Wil je een praktijk die een leerschool is voor nieuwe verloskundigen? Ik had dit eigenlijk niet gewild, puur omdat ik zelf ook nog moest leren omgaan met een zwangerschap, bevalling en alles daar omheen. Snap heel goed dat mensen het moeten leren, maar mij heeft het extra stress opgeleverd.. Om de drie maanden werd er gewisseld in stagiaires bij onze praktijk. De ene was net begonnen en de andere was bijna klaar. Dat betekent dus dat je drie verschillende gezichten, naast je eigen verloskundige, ziet. En dat was me toch vervelend praten! Iedere keer konden we opnieuw beginnen. Dus denk hier goed over na, want een band met je verloskundige blijkt toch wel heel belangrijk.
- Wil je alleen een vrouwelijke verloskundige hebben, of mag het ook een man zijn? Wij hadden een praktijk waar zowel een man, als vrouw aan het werk zijn. Helemaal prima, maar zie jij het zitten? Kom je als nieuw zwangere, jonge vrouw bij de verloskundige, moet je inwendige echo’s laten maken en dat doet een man. Ook een puntje waar je aan moet denken. Ik vond de man trouwens het meest prettig.
- Heb je al nagedacht over je bevalling en heb je bijzondere wensen? Check dan zo vroeg mogelijk of jouw verloskundige dit ook wel wilt doen. Niet alle verloskundige praktijken doen bijvoorbeeld een badbevalling.
- Heb je verloskundigen die uit eigen ervaring praten? Dit lijkt me wel fijn, omdat je zelf nog vrij weinig weet. Plus dat ik denk dat deze verloskundigen zich net iets beter kunnen invoelen in je. (Hoeft niet zo te zijn, is mijn gevoel!)
- Kijk wat voor cursussen er aangeboden worden door je verloskundige zelf. Extra handig als je dit kunt volgen bij mensen die je kent en vertrouwt.
- Misschien iets om ook mee te nemen: maakt jouw verloskundige bij iedere controle een echo, of niet? Ik vond het erg prettig dat onze praktijk dat wel deed en ik dus steeds mijn kleine mannetje kon zien. De zwangerschap heb ik best als onzeker ervaren, omdat je gewoon niet weet wat je kunt verwachten. Die extra echo’s kunnen dan erg prettig zijn. Mocht jouw praktijk dit niet doen? Dan kan je altijd nog een pretecho laten maken bij een bureau die daar gespecialiseerd in is.
- En tot slot: luister naar je gevoel! Wij hadden al heel snel een niet zo prettig gevoel bij onze verloskundigen. We wisten natuurlijk ook niet hoe het zou moeten zijn en hebben het er dus maar bij gelaten. We dachten dat het allemaal zo zou horen, wat misschien achteraf niet zo was. Wij hebben een beetje spijt dat we niet overgestapt zijn naar een andere verloskundige praktijk. Kijk dus goed of ze begrip hebben voor je situatie en hoe ze doen als je een keer opbelt om je onzekerheden te uiten. Ik heb geleerd dat vertrouwen op jezelf en de verloskundige het meest belangrijk is in deze bijzondere periode.
Op controle bij de verloskundige
De eerste, echte controle is bij 7 weken zwangerschap. Er wordt dan gekeken hoever je zwanger bent (ongeveer) en hoe het vruchtje eruit ziet. Verder willen ze van alles van je weten: algemene gegevens, je gezondheid en of er bijzonderheden in de familie zijn. Je krijgt dan ook de eerste informatie mee. Het voelde voor mij toen allemaal zo onwerkelijk!
Na deze controle, volgen er iedere maand controles. Met 12 weken wordt je uitgerekende datum vastgesteld en ben je de meest onzekere periode door. Ze houden je gelukkig super goed in de gaten en als er wat is kan je altijd bellen. Voel geen drempel en bel ze op met al je vragen. Zelf noteerde ik alles wat ik hen wilde vragen en stelde ik mijn vragen tijdens de controle. Op deze manier kon ik niets vergeten.
Iedere controle bij de verloskundige zag er vrijwel hetzelfde uit. Eerst werd er een kort gesprekje gehouden over hoe het ging met de zwangerschap, werd er nieuwe informatie gegeven die van belang was voor die periode en kon je je vragen stellen. Alles werd goed bijgehouden in de computer, zodat ze het snel terug konden vinden. Na dit gesprekje was het tijd voor een echo en voor het luisteren naar het hartje. Dit vond ik altijd het leukste en mooiste gedeelte. Iedere keer zag je je kindje een stuk groeien. Zo bijzonder! De bevestiging dat alles goed is, is ook heel fijn. Is er iets niet goed, of hebben ze twijfel? Dan word je doorgestuurd om alles goed na te laten kijken.
Onzekerheid
Tijdens de zwangerschap, dus mijn eerste zwangerschap, wist ik echt nog heel weinig over het zwanger zijn. Ik was in het begin enorm misselijk en hield niks binnen. Zo erg dat ik bij de huisartsenpost aankwam, er niet helemaal meer bij was en gewoonweg niks meer kon. Ik was zo bang dat er iets met de kleine zou zijn, want niks binnenhouden kon niet goed zijn. Ik viel af en was er echt goed ziek van. Gelukkig zijn er dan echo’s en mensen die je geruststellen. Ze zeiden dat een baby net een parasietje was die alle voedingsstoffen van je wegnam. Daardoor was ik dus zo ziek..
Ik ben erg blij dat ik alles gevraagd heb en extra liet controleren. Dus heb je erge buikpijn, of voel je je kindje minder? Neem dan gewoon contact op. Vanwaar mijn waarschuwingen? Ik voelde zelf altijd een drempel (net als veel andere december-app meiden), waardoor we niet altijd de hulp vroegen die we nodig hadden. Achteraf hebben we dit allemaal wel een keer te horen gekregen en bij sommige bleek er echt wat aan de hand te zijn. Beter een extra controle, dan er eentje te weinig.
Wat voor vragen stel je aan je verloskundige?
Eigenlijk kan je alle vragen aan je verloskundige stellen. Hieronder benoem ik een aantal vragen die ik aan hen stelde, met antwoorden.
-
Voeding (wat mag je eten en wat niet?)
Voeding.. Oké, misschien kan ik hier beter een compleet artikel aan wagen, want wat is het in het begin een gepuzzel van wat je wel, of niet mag hebben. In elk geval mocht ik een heleboel dingen niet eten die ik wel graag at. Geen sushi, brie, filet American en salami bijvoorbeeld. Ik had een hele handige app voor je zwangerschap gedownload, waar je ook makkelijk kan opzoeken of je iets mag hebben. Aanrader! Binnenkort zal ik een artikel weiden aan voeding tijdens de zwangerschap, want er zijn een heleboel dingen die je beter niet kunt nemen, of beter niet teveel kan eten en juist wel kunt eten. Wordt vervolgd.
-
Moet ik extra vitamines slikken? Welke vitamines dan en tot wanneer?
Ja! Extra vitamines zijn echt aan te raden. In het begin van je zwangerschap is het belangrijk om foliumzuur te nemen. Het zorgt voor de groei van je kindje en hiermee kan de kans op bepaalde aangeboren afwijkingen verminderd worden. Je moet foliumzuur blijven slikken tot in elk geval de tiende week van je zwangerschap. Mijn verloskundige raadde zelfs langer aan.
Daarnaast is het aan te raden in elk geval vitamine D te slikken gedurende je zwangerschap. Zelf slikte ik multi vitaminen die ik kreeg via een voedingsdeskundige binnen de verloskundige praktijk. Deze vitamines waren zeer compleet en zelf merkte ik echt wel verschil! Oké ze waren niet echt lekker en het was soms best pittig. Het waren twee tabletten die je per dag moest nemen. De ene in de ochtend en de andere in de avond. Redelijk prijzig, maar ik vond het het zeker waard. Zelf heb ik dus gemerkt dat dit echt effect had op mijn gezondheid.
-
Waar let ik op als ik wat bloed verlies? Is dit erg?
Bloedverlies vind ik zo’n onzeker en vervelend onderwerp. Bij bloedverlies sowieso altijd de verloskundige inschakelen, al is het maar een beetje.
Ik had het zelf minimaal, maar het maakte me al onzeker. Zou het goed zijn? Op internet lees je meteen alles over een miskraam, terwijl er vaak ook onschuldige redenen zijn voor het bloedverlies. Heel in het begin van je zwangerschap duidt een bloeding vaak op het innestelen van het vruchtje. Hier kan je ook buikpijn bij krijgen. Helderrood bloed betekent vers bloed en donkerrood is oud bloed. Goed om dit in de gaten te houden. Is het helderrood bloed, houdt dit dan extra in de gaten. Is het een ‘veegje’ dan is dit vaak onschuldig. Blijft het alleen doorbloeden en is het meer dan een inlegkruisje, neem dan zeker contact op! Bij donkerrood bloed houd je het ook in de gaten, maar vaak is dit al een teken dat het gestopt is, of minder wordt.
Buiten deze reden om kan het ook zo zijn dat je baarmoedermond gevoelig is en wat geïrriteerd is. Logisch, want er gebeurd natuurlijk enorm veel in je baarmoeder/buik. Let er allemaal wel op dat je geen koorts krijgt, of de buikpijn steeds erger wordt of al erg is.
-
Ik heb heel veel buikpijn. Wat kan dit zijn?
Buikpijn is echt een kwaaltje waar bijna alle zwangere vrouwen mee te maken krijgen. Waar komt die buikpijn vandaan? Dat kan verschillende redenen hebben en ik noem de meest voorkomende.
- Buikpijn kan je krijgen door het innestelen. Dit veroorzaakt onderin je buik nare stekende pijn.
- Buikpijn kan komen door het groeien van je buik. De banden waar je baarmoeder aanhangt gaan trekken en dit kan ook pijn veroorzaken. Felle steken voornamelijk aan de zijkanten van je buik en laag vlakbij je liezen/heupen. Een hele grote kans dat de buikpijn die je voelt hier van komt. Dit wordt ook wel bandenpijn genoemd.
- Al je organen worden natuurlijk ook aan de kant gedrukt, wat pijn kan veroorzaken.
- En heel lastig is ook obstipatie. Kan natuurlijk ook nog.. Je darmen gaan tijdens de zwangerschap een stuk minder snel werken, met kramp tot gevolg.
- Harde buiken! Oef, wat heb ik daar veel last van gehad. En dat had ik al heel vroeg in de zwangerschap. Je buik wordt hard en trekt als het ware samen. Je kan het een beetje vergelijken met de (heftige) krampen die je tijdens je menstruatie voelt. Niks over gelogen, is echt zo!
-
Wat doe ik tegen harde buiken?
Wat je tegen harde buiken kunt doen is voornamelijk rust nemen. Vaak is het een teken dat je teveel gedaan hebt, stress hebt gehad, of gewoon een teken van je lichaam om nog rustiger aan te doen. Zo knap dat je lichaam dat gewoon aangeeft. Luister er goed naar!
Het kan ook zo zijn dat je baby heel beweeglijk is, of veel trapt. Daar reageert je buik ook vaak op met harde buiken. Je voelt dan trouwens je buik ook echt hard worden. Ik vond het net een bal..
Het kan trouwens ook zo zijn dat je nodig moet plassen, of een te volle blaas hebt. Probeer dit te voorkomen en ga vaak naar de wc. Ja, tijdens je zwangerschap moet je al heel vaak, maar houdt het niet op! Dat gaat echt pijn doen. Een gevolg kan ook nog zijn dat je blaasontsteking gaat krijgen. Goed uitplassen dus ook..
-
Wat kan ik tegen de misselijkheid doen?
Hier schreef ik een artikel over voor Meer met Mama. Hier geef ik uitgebreid tips en dergelijke om met die nare misselijkheid om te gaan. Dus mocht je er last van hebben, neem daar dan even een kijkje!
-
Hoe vaak moet ik de baby voelen schoppen? En wat moet ik doen als ik hem even niet voel?
Eerst hoef je, je kindje niet met regelmaat te voelen. Ik voelde Lars ook heel onregelmatig en soms een dag, of paar dagen niet. Alleen moet je vanaf 28 weken je baby wel dagelijks voelen en op meerdere momenten van de dag. Voel je hem even niet? Ga dan een kwartiertje liggen op je rug en kijk of je hem daarna wel voelt. Als je druk bent, of een harde/gespannen buik hebt, voel je hem ook minder. Je kan proberen te spelen met je kindje door op verschillende plekken een reactie uit te lokken. Reageert je kindje dan nog niet? Bel de verloskundige voor de zekerheid. Al helpt dit meestal wel.
-
Hoe herken ik weeën? Wat is het verschil met harde buiken?
Kort antwoord: Het is echt veel erger dan harde buiken. Als je twijfelt of het een wee is, dan is het er geen. Heel flauw antwoord ook, maar achteraf zal je pas echt weten dat het zo is. Mocht je twijfelen? Gewoon je verloskundige bellen! Kan geen kwaad.
-
Wat kan ik doen tegen een (te) lage bloeddruk?
Hier had ik aan het eind van de zwangerschap (en nu nog) veel last van. Je kan er weinig aan doen. Wel kan je erop letten dat je niet plat op je rug gaat liggen. Dan knel je namelijk een belangrijk bloedvat af, waardoor je bloeddruk daalt. Als je echt op je rug moet liggen, zorg dat je een kussentje in je zij legt en je half op je rug/zij ligt. Helpt enorm!
Neem verder altijd zoute drop mee en Dextro. Vooral zoute drop helpt goed. Daarnaast altijd water meenemen en een koekje of iets dergelijks. Ik ging absoluut niet zonder eten en noem weg. Ook niet zonder zakje als ik eventueel moest spugen.
Tot slot
Zo, een heleboel informatie waar jullie hopelijk wat aan hebben!
Waar letten jullie op bij het kiezen van een verloskundige? Hoe is jullie ervaring met de controles tijdens je zwangerschap?
Zaterdag komt er weer een verhaal van een mama online! Mochten jullie mijn vorige plog gemist hebben? KLIK dan hier. Volgende week vertel ik jullie over onderzoeken die je kunt doen naar je ongeboren kind, waar wij voor kozen en hoe wij ons voorbereid hebben op de zwangerschap, bevalling en de komst van Lars.
Voor nu bedankt voor het lezen en ik zie jullie graag zaterdag weer!
Liefs,
Ps. Volgen jullie me al op Bloglovin’, Facebook en Instagram?