Blog #27 Sprongen in de ontwikkelingen van baby Lars
On
Hi lieve allemaal,
Tijd voor een nieuwe blog! In de persoonlijke blog van donderdag vertelde ik over het moederschap, hoe dit voor was mij. Onder andere vertelde ik over de sprongen die Lars maakt en dat dit best heel pittig is. Ik genoot trouwens ontzettend van mijn minibaby, maar nu hij wat groter wordt heeft dat ook zo zijn leuke kanten.Vandaag wil ik jullie vertellen over de ontwikkelingen van baby Lars. Welke sprongen heeft Lars gemaakt, hoe ging en ga ik om met deze ontwikkelingen en hoe weet ik nu eigenlijk dat hij een sprong maakt? Ik vertel het je!
Hoe merk ik dat Lars een sprong maakt in zijn ontwikkeling?
Je leest overal dat tijdens de ontwikkeling van een baby ze hangerig, huilerig en humeurig worden. Over het algemeen klopt dit wel, maar waar merk ik het nu precies aan?
1. Spelen met de fles
Ten eerste begint Lars met het klieren met zijn fles. Hij drinkt een slokje, om vervolgens te gaan spelen met zijn tong en zijn speen. Dat betekent dat wij dan een uur doen over het geven van een fles van 200 ml. Ik moet dan zijn handen vasthouden, zodat hij niet zijn handen naar de fles brengt.Dus het spelen met de fles, niet goed willen drinken en minder drinken is het eerste signaal voor ons dat hij een sprongetje maakt. Dit geldt nu trouwens ook voor de hapjes! Je krijgt met moeite een paar hapjes naar binnen en het spettert vooral overal heen. Kan ik eigenlijk wel heel erg om lachen!
2. Aanhankelijker zijn
Dan wordt Lars als hij een sprong maakt ook aanhankelijker. Normaal speelt hij best een poosje alleen en kan hij zich prima vermaken, behalve tijdens een sprong. Meneer wilt dan alleen maar samen spelen en dat eigenlijk niet eens. Hangen, hangen en hangen aan.. je raadt het wel.. zijn moeder! Zelfs papa is op dat moment echt niet de oplossing. Zou ook voor mama kiezen hoor. Sprongen maken is natuurlijk ook helemaal niet leuk. Dus deze dagen zijn we extra veel aan het knuffelen en vermaken. Kan ik wel tegen hoor! Al merk ik ook dat ik zelf veel meer moe ben dan normaal.
3. Overstuur zonder reden
Tijdens deze nieuwe sprong is Lars vaker overstuur dan normaal. Wij weten dan ook niet precies wat het huiltje betekent. We proberen dan van alles. Flesje? Nee.. Schone broek? Nee.. Moe? Ook niet.. Zo zoeken wij ook naar iets wat het kan zijn, om vervolgens tot de conclusie te komen dat hij in een sprong zit. Hoe gaan wij hiermee om dan? Moeilijk.. bezig blijven met het zoeken naar iets wat werkt, veel vasthouden en soms even laten huilen. Hier ben ik niet van, schrijf ik binnenkort een blogje over, maar tijdens deze sprong is het soms niet anders. Wat kan je er tegen doen? Lief zijn en geduld hebben. Je baby kan er niks aan doen en hij heeft je ook echt nodig.
4. Kletsen
Tijdens een sprong doet hij dit heel weinig. Hoe je hem ook uitdaagt te brabbelen, het lukt je niet! Je ziet aan alles dat hij zich aan het ontwikkelen is. Hoe hij om zich heen kijkt, hoe hij reageert op je en hoe hij speelt.
5. Slapen
Slapen gaat eigenlijk wel oké tijdens de sprongen. Wel is het zo dat hij soms een extra fles wilt, wat onrustiger slaapt, of niet alleen wilt slapen.
Hoe vind ik de sprongen/ontwikkelingen van baby Lars eigenlijk?
Als hij de sprong heeft gehad is hij weer zijn mega vrolijke zelf. Speelt hij meer dan voorheen, lacht en brabbelt hij meer en slapen gaat ook weer als vanouds. Dan stapje voor stapje zie je de ontwikkelingen naar voren komen en zie je dat je minibaby ineens echt niet meer zo mini is. Die sprongen zijn zo bijzonder om mee te maken!
De ontwikkelingen van baby Lars in de vierde, vijfde en zesde maand.
Dan komen we bij de ontwikkelingen die Lars heeft doorgemaakt. Ik vertelde in mijn blog over de eerste drie maanden,dus ga ik vanaf hier verder over zijn ontwikkeling. Ik vertelde dat Lars de gekleurde babygym steeds meer aan het ontdekken was en ook doorhad hoe hij de beestjes moest laten bewegen. Nog altijd knap hoe snel een kindje dit doorheeft! Hij begon steeds meer te ontdekken hoe dingen werken en hij kon bijvoorbeeld met zijn babygym best een tijd bezig zijn. Handig en fijn ook voor mij als mama. Dan kan ik mooi even iets opruimen, opvouwen en wat eten. Daar begon ik ook steeds meer tijd voor te krijgen gelukkig. Hieronder noem ik een aantal (grote) ontwikkelingen die hij doorgemaakt heeft.
Lars ontdekt zijn stem
Een grote ontwikkeling die hij doormaakt was het maken van geluidjes. Het begon met een klein geluidje als ‘aaa-gie’ en werd rond de drie maanden ineens een ‘aaaa’ en ‘oooo’. En natuurlijk meer geluidjes. Hij maakte zelfs geluidjes in de box, terwijl hij daar helemaal alleen lag. Ik keek dan wat hij aan het doen was en dan lag hij te kletsen tegen zijn pinguïn. Wanneer ik hem ging verschonen, hield hij hele verhalen tegen me en bleef maar kletsen. Dit ging en gaat nog steeds minuten lang door. Er ontstond een echt gesprekje en dat vond ik een enorm mooie sprong! Dit was denk ik met ongeveer drieënhalf/vier maanden. Hij vertelde mij wat, ik reageerde daar op en hij maakte geluid terug.
Wij hebben heel wat momenten gehad waarop we erg moesten lachen om Lars. We moesten namelijk maar wat vaak stoppen met het geven van de fles, omdat meneer ons echt wat moest vertellen. Dit hield dan gerust vijf minuten aan, haha!
De verdere ontwikkeling van zijn stem
Nadat de eerste stap gezet was, ging de ontwikkeling heel snel. Hij begon steeds meer soorten geluidjes te maken en bootste klanken na, zoals de klank ‘ooo’ in verschillende hoogtes. Dus als jij ‘ooo’ zei, deed hij dit na. Na deze stap ging Lars steeds meer zelf kletsen, maar is het ook een poosje stil geweest. Je leest weleens dat er periodes zijn dat je kindje voornamelijk beweegt en dan even niet bezig is met zijn stem. Daar ga ik dus vanuit. Dit stopte denk ik rond de vijf maanden en duurde een week of twee. Nu praat hij weer heerlijk en merk je duidelijk dat hij veel meer kan! Praten en bewegen komen steeds meer samen.
Als ik wat in huis rommel en Lars ligt te spelen , hoor ik ineens een soort gilletje/hoog geluidje. Meneer probeert op deze manier aandacht te trekken. Als je dan naar hem toe loopt en kijkt wat er aan de hand is, krijg je een grote lach. Haha, mama is er nog! Op dit geluidje reageer ik altijd en dan hoop ik dat hij doorheeft dat hij ‘zijn stem’ kan gebruiken om mijn aandacht te krijgen. Wie weet?!
Hoe stimuleer(de) ik dat Lars zijn stem gebruikt?
Ik praat de hele dag tegen hem! Er zijn weinig momenten waarop ik niks tegen hem zeg en als ik niet praat dan zorg ik wel dat Erik Jan tegen hem kletst, haha. Als Lars op het aankleedkussen, of in de box ligt, houd ik mijn gezicht dichtbij hem. Dan begint Lars sneller terug te kletsen dan dat ik verder weg van hem sta. Verder zeg ik iets tegen hem en ben daarna even stil, zodat hij wat kan terug kletsen. Werkt goed bij Lars. Oh en zingen! Lars kijkt dan zo aandachtig naar mij (mijn mond). Taal gebruiken is denk ik gewoon het meest belangrijk.
Ik doe ook weleens zijn geluiden na, zodat hij zijn geluidjes ook terughoort. En lachen dat doe ik heel veel. Ik merk dat Lars dan juist verder ‘kletst’. Een bevestiging dat hij het goed is misschien?
Bellen blazen
Bellen blazen hoort ook bij het oefenen met zijn stem, omdat hij zijn lippen en tong daarbij gebruikt. Favoriet spelletje! Haha. Ik laat hem dit vooral ook lekker doen!
Omrollen
Dit vind ik persoonlijk nog wel een dingetje. Lars is hier niet snel mee. Hij kan het wel en kon het al redelijk vroeg, maar hij mist vaak de kracht om te doen. Hij raakt dan enorm gefrustreerd en begint heel hard te huilen. Als je hem helpt en hij is om, dan is het ook weer goed. Op sommige momenten heeft hij wel de kracht en blijft hij maar omrollen.
Van buik naar zij en dan bijna terug naar zijn buik gaat wel goed. Ik denk dan maar: het komt vanzelf als hij er aan toe is. Soms best lastig om te denken, maar echt wel waar. Mijn moeder zegt altijd: ik ken geen kindje die niet is gaan rollen. En dat is natuurlijk weer hartstikke waar!
Hoe stimuleer ik het omrollen?
Ik heb geprobeerd speeltjes zo te bewegen dat hij er naar kijkt en dan kan rollen. Dit was een verloren zaak, haha. Net als het voordoen, want dan was ik de enige gek die aan het rollen was. Ook zo hilarisch! Wat wel werkte was Lars soms helpen (niet te snel) en hem laten voelen hoe het moet. Andere dingen werkten niet, dus hebben we het zo gelaten.
Vastpakken en spelen
Het vastpakken van speeltjes vind ik ook een mooie ontwikkeling. In het begin keek Lars naar kleurige speeltjes en de muziek mobiel. Nu is niks meer veilig en wilt hij ALLES vastpakken. Het gevolg is natuurlijk dat alles in zijn mond verdwijnt. De wereld ontdekken dus! Ik ben zo’n moeder die hem op deze manier laat ontdekken.
Na het kijken begon Lars, als ik iets aanreikte, heel voorzichtig het speeltje aan te raken en vast te pakken. Met wat stijve bewegingen ging dit uiteindelijk naar zijn mond. Viel het speeltje? Dan was het klaar, want hij kon het natuurlijk niet weer oppakken. Als mama was je hier dus heel druk mee. Hij begon steeds beter vast te pakken en vast te houden en nu met ruim vijf maanden kan hij dit makkelijk. Gooit speeltjes aan de kant en pakt het ene na het andere speeltje.
Hij kan nu zelf gericht zijn speelgoed pakken en wisselt makkelijk. Wel heel knap vind ik dat hij zo een kwartier druk kan zijn met de kubus van Woezel en Pip (wij hebben de oude variant) en met Sophie de Giraf. Genieten! Het rollen op zijn zij maakt het ook makkelijker om bij al het speelgoed te kunnen komen.
Er komt nog een blog online over geschikt speelgoed per maand/maanden voor een baby! Die tips had ik wat meer willen hebben toen ik dit ging kopen en vragen, zodat ik gevarieerder speelgoed had kunnen aanschaffen. Zeker als je een beetje wilt opletten wat je wilt uitgeven is dit handig. Dus wordt vervolgt!
Hoe stimuleer ik het vastpakken van speeltjes?
Ik stimuleer het vastpakken door heel veel verschillende spullen te laten voelen. Zachte, harde, gladde en ruwe spullen bijvoorbeeld. In het begin hield ik het speeltje heel dichtbij hem, zodat hij er goed bij kon. Ik gaf hem als het ware het speeltje aan. Door bezig te blijven kon ik het speeltje steeds een stapje verder weg houden. Geef hem de kans het vast te houden, keer op keer weer. Geduld hebben dus!
Oh, ik laat Lars trouwens ook gerust aan mijn haren trekken en aan mijn gezicht voelen. Vindt hij helemaal geweldig, haha. Iets met de wereld ontdekken toch?
Zitten (poging tot): de nieuwe ontwikkelingen van baby Lars
Op dit moment is Lars deze ontwikkeling aan het doormaken. Hij probeert zelf te gaan zitten. Het lukt nog niet, maar de pogingen zijn er. Ik help hem vaak omhoog door hem mijn duim te laten vastpakken. Dan trekt hij zichzelf aan mij op. Heel soms kan hij al een heel klein beetje alleen zitten, maar dat is twee tellen natuurlijk. Nu heb ik van de week een Bumbo seat gekocht en dit vind Lars helemaal geweldig. Kan hij eindelijk zelf zitten, ondanks dat hij dit nog niet zelf kan. Dit stoeltje is voor baby’s vanaf drie maanden. Ik wilde dat ik dit eerder had uitgevonden! Lars kon soms zo verdrietig worden, omdat hij alsmaar wilde zitten. Nu kan dat. Niet te lang natuurlijk, maar wel een uitkomst!
Zo dit waren de grootste ontwikkelingen van baby Lars en een mega lange blog dus. Oeps! Hopelijk hebben jullie er wat aan en vonden jullie het leuk om te lezen. Doe een duimpje omhoog als je het leuk, of handig vond!
Herkennen jullie je trouwens in de ontwikkelingen van baby Lars, of hebben jullie het anders ervaren? Ieder kind is tenslotte anders. Ik ben wel heel benieuwd!
De volgende keer..
Morgen komt er een nieuwe plog online! Mocht je de vorige gemist hebben? KLIK hier. En mocht je liever mijn blogs lezen, dan is er donderdag weer een nieuw persoonlijk verhaal. Deze zal gaan over mijn ervaring met het ontzwangeren. Benieuwd? Dan hoop ik je zeker terug te zien!
Liefs,