Blog #2: Sporten tijdens en na de zwangerschap
On
Hallo lieve allemaal,
Het heeft even geduurd, maar daar ben ik dan weer met een nieuwe blog! Ik heb jullie beloofd om een stukje te schrijven over sporten. Nu ik dit begin te schrijven, moet ik eigenlijk heel hard lachen! Wie had ooit gedacht dat ik het jammer zou vinden dat ik een keer niet zou kunnen sporten, als iemand die er totaal niet om gaf en niet sportief was. Nou, ik zeg het dus eerlijk: ‘ik vind het gewoon jammer!’ Maar hoe komt het nu dat ik het jammer vind? Als je benieuwd bent hoe dit is gegaan, lees dan zeker weer even verder!
Hoe het begon.
Het begon bij mij op het moment dat ik zwanger bleek. Bij de verloskundige kreeg ik een stapel met folders en informatie mee met allerlei cursussen die ik zou kunnen volgen tijdens de zwangerschap. Informatie over zwemmen, gymnastiek, yoga, basis voor je baby en noem maar op. Je zag door de bomen het bos bijna niet meer. Ik besloot dat ik wel wilde gaan sporten, omdat ik geen conditie had. En tja, dat heb je toch nodig tijdens de bevalling. Als a-sportieveling wilde ik wel iets waar geen echte voorkennis voor nodig was, iets wat je kon beginnen op je eigen niveau. Zo kwam ik uit bij yoga. Ik hield namelijk echt niet van zwemmen, al dat aan- en uitgekleed en dat gedoe met natte kleding. Zwanger-gymnastiek leek me gewoonweg saai en redelijk zwaar als je een tijd niet had gesport. Ik kon geen motivatie vinden om dat te gaan doen, omdat het toch een beetje conditie vergt. Dus meldde ik me vol goede moed aan bij de yoga.
Sporten tijdens de zwangerschap.
Ik kon met 14 weken al een proefles doen en werd hartelijk ontvangen. Adriënne, mijn yogadocente, was meteen positief en enthousiast. Ze vroeg me van te voren naar mijn beginsituatie, of er belangrijke dingen waren waar ze rekening mee moest houden. Nou daar kwam ik dan met mijn lijstje (hé Adriënne?), maar ze nam dit goed op en hield er rekening mee. Hierdoor voelde ik totaal geen druk en deed ik alles lekker op mijn eigen, stuntelige manier. De eerste les kreeg ik al handvatten om bepaalde fases van je zwangerschap en bevalling goed door te komen en liet ze me zien wat yoga inhield. Ik was zeer enthousiast en meldde me meteen na de eerste les aan. Tot volgende week!
Iedere week ging ik met veel plezier naar de yogalessen. Soms ging het even niet: Lars die verkeerd lag, last van mijn bekken en rug, of gewoon een buik die me even in de weg zat. Ik kon alles delen met haar en de andere meiden en er was altijd een oplossing te vinden. We kregen vaak verschillende houdingen aangeboden en dan konden we zelf een keuze maken hoe we het gingen doen. Wat trouwens ook erg handig was, is dat ze zelf ook kinderen heeft en dus wist waar ze het over had. Vind ik zelf altijd een dikke pré.
Na een aantal weken wist ik wat yoga inhield (voor zwangeren dan) en ging het me prima af. Ik kon het tempo en de houdingen best goed volgen. Ik merkte dat ik, op mijn eigen tempo, steeds meer conditie opbouwde. Niet alleen bouwde ik conditie op, maar ik leerde ook houdingen aan die ik kon gebruiken tijdens de verschillende fases van de bevalling. Wat mij nog het meeste heeft geholpen, is de focus op de ademhaling. Dit had ik niet zonder de yoga gekund. Oh en het samen sporten met andere zwangere vrouwen vond ik ook heel fijn en gezellig. Zo kon je ook je eigen ervaringen delen en kon je samen bezig zijn met dat wondertje in je buik.
Birth partner event.
Adriënne organiseert eens in de zoveel tijd een ochtend dat partners mee mogen doen. Erik Jan ging dus mee, eerst een beetje lacherig, want wat moet een man nou bij de yoga. Maar hij stond er open voor en vond het erg meevallen. Hij kreeg handvatten om mij te ondersteunen en voelde hoe sommige houdingen voor mij waren. Als een man niet mee wilde doen, hoefde dit niet en dat werd ook niet als gek ervaren. Erik Jan vond het dus praktisch en leerzaam.
Yoga tijdens de bevalling,
Tijdens de bevalling heb ik vooral enorm veel gehad aan de focus op ademhaling. Ik had dit zoveel geoefend en iedere les was hier aandacht voor. Dit ging mij dus eigenlijk heel gemakkelijk af. Ik heb de ademhalingstechnieken toe kunnen passen tot 8 cm ontsluiting. Het ziekenhuis stond versteld dat ik dit zolang volgehouden had. De weeën waren goed op te vangen, vooral op de yogabal en onder de douche. Dit hielp mij enorm. Ondanks dat we geoefend hadden zonder weeën, zat dit al zo in mijn hoofd, dat het weinig verschil maakte met weeën. Tijdens mijn bevalling heb ik heel vaak geroepen dat ik zo blij was dat ik yoga gevolgd had en dat ik zo ‘zen’ was, haha. Aan te raden dus! Heb je zoveel profijt van.
Sporten na de zwangerschap.
Officieel mag je sporten vanaf zes weken na de bevalling, maar daar was ik toen echt nog niet aan toe. Met elf weken dacht ik weer eens aan het beginnen met sporten. Waarom? Ik wil graag mijn figuur terugkrijgen en me fit voelen. Maar wat willen we dan gaan doen? Gaan we een nieuwe sport beoefenen, of toch iets doen wat ik al ken? Mijn beginsituatie is eigenlijk weer hetzelfde, nul dus.. Nu wandel ik wel heel veel met Lars, maar mijn conditie is een stuk minder. Ik kies weer voor yoga, omdat mij dat tijdens de zwangerschapsyoga heel veel heeft opgeleverd. Kan ik weer aanklooien op mijn eigen niveau en op deze manier weer fitter worden. Alleen wat voor yoga gaan we doen? Ik wil absoluut niet een zweverige vorm doen (al vraag ik me nu af of dat bestaat?).
Op de site van de yogaschool, lees ik informatie over de verschillende vormen en kies ik om een proefles Vinyasa yoga te volgen en daarnaast een gewone groepsles te doen. Twee verschillende vormen, met veel overeenkomsten. Vinyasa is met cardio en alles gaat net even wat sneller en met de yoga groepsles is er meer aandacht voor de verschillende houdingen (asana’s). En allebei de lessen totaal niet zweverig, zo fijn! Ik sta versteld van mezelf, want ik besluit gewoon even twee keer in de week te gaan sporten. Zo kan ik de houdingen goed onder de knie krijgen en kan ik in de andere les meer aan mijn conditie werken. Oh en de ademhalingstechnieken komen er ook in voor, dan kan ik die mooi blijven oefenen. Top en ambitieus vind ik zelf, haha. Adriënne is weer vol energie en ik word daar zo blij van!
Maar hoe ervaar ik dit sporten na de zwangerschap?
Het is zo fijn om überhaupt weer even bezig te zijn met je lichaam en even iets anders dan met je kleintje. (Wat overigens het fijnste is wat er is hoor.) Ik vond de eerste les zwaar. Waar anderen makkelijk vijf minuten in een houding konden zitten, was ik met twee minuten al wel een klaar. Mijn spieren voelde ik hard werken en mijn buik vond dit soms een beetje te, maar dan ging ik in de ‘child’s pose’. Even rust en dan kon ik er weer tegen aan. Ideaal, want zo kwam ik toch best goed mee. Al zeg ik dat zelf. Aan het eind van de les had ik het gevoel dat ik wat had gedaan, maar was ik niet op. De volgende dag was ik wel heel moe en had ik best een beetje spierpijn.
De tweede les, de Vinyasa les, ging me wat beter af. Dit ging sneller achter elkaar door, maar de houdingen waren herkenbaar. Ik had bij deze les wel meer het idee dat ik bezig was geweest, wat kwam door de cardio die erin zat. Heerlijk deze ‘flow yoga’.
Ik kan meekomen met de les, maar ik moet het wel rustig aan doen. Waarschijnlijk kunnen de mensen die altijd al aan sport hebben gedaan nog beter meekomen en hebben zij sneller hun conditie terug, maar ik ben goed op weg. Ik vind het heerlijk om te bewegen en de yoga in combinatie met wandelen, vind ik top. Geen andere sport zou zo goed bij mij passen als yoga en ik merk aan alles dat het me goed doet en goed heeft gedaan (ook qua gezondheid). De overgang van sporten tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap is goed te doen, je vraagt niet meteen teveel van je lichaam. Kan je iets meer aan, dan doe je dat. Wil je het een keertje rustiger aan doen, geen probleem!
Tot slot
Yoga heeft mij erg geholpen om me goed te voelen en te blijven voelen! Er is aandacht voor alles, zelfs voor de drukke agenda die eigenlijk elke Nederlander heeft. Ontspanning en trainen, ideale combi. Ik denk dat als je net als ik niet mega sportie
f bent, maar wel iets wilt doen, dat yoga goed zou passen. Maar ook als je juist heel sportief bent! Want er zijn zoveel verschillende mogelijkheden en niveaus. Kan ik mooi nog even doorgroeien haha. Mocht je het leuk vinden om ook te proberen, dan kan je (deze maand gratis) een proefles volgen. Mocht je sowieso benieuwd zijn, KLIK dan hier.
Hoe hebben jullie het gedaan met sporten tijdens en na de bevalling? Wat zijn jullie ervaringen? Bedankt voor het lezen en ik wens jullie een heerlijke weekend toe! Volgende week ben ik er weer met o.a. een update over mijn eerste drie maanden als moeder, onze babykamer en over ons eerste weekendje weg met Lars. Ik zie jullie dan graag weer!
Liefs,
2 Comments
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Vanessa
Leuk om te lezen! Vanwege mijn zwangerschapsdiabetes moest ik verplicht sporten tijdens de zwangerschap. Ik fietste 45 minuten per dag op de hometrainer. Ik heb dit volgehouden tot week 30 ongeveer, maar toen zat mijn buik écht in de weg. Na de bevalling heb ik niet meer gefietst, maar ik wandel wel meerdere keren per week met mijn dochtertje.
Ilse Visscher
Wat knap Vanessa en wat heb je dat een tijd volgehouden! Wandelen is heerlijk zo achter de kinderwagen. Geniet daarvan en van je mooie dochtertje!